tocak istorije

Preokretanje točka istorije: Rusija, 1991

Moskva, 28. septembar 1991. Dve godine nakon objave Fukujaminog teksta Kraj istorije, mesec dana nakon neuspelog Avgustovskog puča i nepuna tri meseca nakon konačnog raspada Sovjetskog saveza, masa od preko milion i po ljudi se okupila na ulicama Moskve.

Kraj istorije

metallica

Striktno govoreći, povod nije bio politički: oni su prisustvovali jednom od najposećenijih koncerata ikada održanih u istoriji – Monsters in Moscow u organizaciji festivala Monsters of Rock. Na bini su se našli: Metallica, AC/DC, Pantera, The Black Crowes i Electro Shock Therapy. Međutim, stavljeno u kontekst političke atmosfere tog vremena, ovaj događaj je zapravo predstavljao trijumf moderne, zapadne kulture na globalnom planu. Gvozdena zavesa je pala. Rokenrol je osvojio svet.

Oko jedanaest hiljada vojnika, policajaca i radnika obezbeđenja bilo je angažovano da osigura red i bezbednost učesnika iako su se mnogi od njih pridružili euforiji koja je zahvatila publiku, zajedno sa njima skačući i pevajući hitove poput Cowboys from Hell, Fade to Black, Higway to Hell i druge. Bio je to kraj velike borbe između Zapada i Istoka na ekonomskom, kulturnom i političkom polju. Zapad je pobedio.

Preokret

Nedaleko odatle, jedan bradati čovek duge kose, boraveći u svojoj sobi okružen knjigama Rene Genona, Juliusa Evole, Martina Hajdegera, kao i istočnom filozofskom i religijskom literaturom, nije bio nimalo zadovoljan ovakvim ishodom. Gledano iz njegovog ugla, ovo je zaista izgledalo kao dolazak nekakvih kauboja iz pakla koji će njega i kulturu kojoj je naklonjen odvesti autoputem pravo u taj pakao ili u totalni mrak.

Ali porazi na materijalnom planu zapravo i nisu toliko važni dokle god je živa ideja – tešio se. Možda je istorija, idući svojim tokom zaista došla do svog kraja. Međutim to još uvek ne znači da je sve gotovo. Uz božiju pomoć, možda se može nešto promeniti. I upravo tada, na tom mestu, on je sebi odredio životnu misiju: preokretanje toka istorijeNjegovo ime je Aleksandar Dugin.

O2

žar

Iako ovako teatralno najavljena, filozofija Aleksandra Dugina je daleko od filozofija vrednih razmatranja na jednom ovakvom mestu. Razlog bavljenja njome je njen veliki uticaj na politiku i kulturu u Ruskoj federaciji i Evropi, danas. Ali konkretno putovanje kroz Duginovu misao se radije može sumirati ovako: uđeš bez očekivanja, izađeš razočaran. Ipak, važno ju je poznavati, da bi se razumeli savremeni politički trendovi.

Zapad je nastavio da svira svoju pesmu u Moskvi… 1997. godine je francuski izvođač Žan Mišel Žar održao ubedljivo najposećeniji koncert u istoriji muzike, Oxygene in Moscow, pred više od tri miliona posetilaca. Koncert su pratili i kosmonauti ruske svemirske stanice Mir, obrativši se publici u direktnom prenosu, iz svemira. Zagledani u budućnost, posetioci koncerta nisu mogli ni da pretpostave da im se, negde u pozadini, priprema povratak u prošlost.

(nastavak)

 

kArLo

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Facebook