Algol

Sveža krv je novi val (II)

(Čitate nastavak teksta čiji se prethodni deo nalazi na ovom linku)

Aktivnosti Bele gnostiče crkve nisu bile samo predmet interesovanja ezoterično-orijentisanih pojedinaca sa ovih prostora i državnog aparata SFRJ nego i velikih imena iz svetskih okultnih krugova poput Keneta Granta – tadašnjeg poglavara Tifonijanskog Ordo Templi Orientisa (Typhonian Ordo Templi Orientis), i Majkla Bertija  – poglavara reda Ordo Templi Orientis Antika (Ordo Templi Orientis Antiqua). 

Kenet Grant

Živi kontakt Slavinskog sa ovim okultistima, kao i inicijacije koje je primio od njih, rezultirali su duhovnim povezivanjem i saradnjom njihovih organizacija što je iniciralo razne okultne fenomene od kojih će neki biti pomenuti kasnije u tekstu.

Nekoliko poglavlja u knjizi Beyond the Mauve Zone, Keneta Granta posvećeno je radu Slavinskog i članova Bele gnostičke crkve, dok su inicijacije primljene od strane Majkla Bertija, u okviru njegove Duhovne gnostičke crkve (Ecclesia Gnostica Spiritualis), predstavljale duhovnu osnovu na kojoj je utemeljena Bela gnostička crkva.

Ka prosvetljenju

Intenziv prosvetljenja, centralni duhovni metod ove organizacije, osmišljen je od strane Čarlsa Bernera majstora i učitelja joge i učenika Swami Kripalua. Berner je svoje rane godine ličnog razvoja proveo u Sajentološkoj crkvi (Church of Scientology) u okviru koje je uticao na razvoj metode poznate kao Kliring, a koju je nakon odlaska iz ove organizacije nastavio da koristi i podučava u donekle izmenjenom obliku. Intenziv prosvetljenja je metod koji je primarno usmeren na direktnu spoznaju istine. Osnovno pitanje kojim se bavi osoba koja primenjuje ovaj metod je pitanje “Ko sam ja?”.

Striktno govoreći, Intenziv prosvetljenja nije magijski metod budući da nije usmeren na uticaj i promenu bilo kakvih okolnosti nego više na spoznaju istine onakve kakva jeste. Po prirodi ona je bliža nekim budističkim učenjima mada joj se koreni mogu naći u Vigyan Bhairav Tantri, a šira javnost ju je upoznala primarno kroz rad čuvenog duhovnog učitelja Šri Ramane Maharišija. Berner joj je dao posebnu formu oblikujući je tako da se može raditi u paru, time uvodeći element komunikacije u samu tehniku, kao i dodavanjem još nekih pitanja u vezi kojih učesnik pokušava da doživi direktnu spoznaju. Više o ovoj metodi možete pročitati u knjizi Spoznaj samog sebe, autora Emira Salihovića.

Pored osnovne forme Intenziva prosvetljenja, u okviru Bele gnostičke crkve radilo se i na direktnoj spoznaji istine po pitanju drugih tema: čakre, zvuk, zen koani itd. I pored sporenja među domaćim autoritetima za Intenziv oko legitimnosti takvog pristupa, ovo je dovelo do različitih duhovnih fenomena o čijem značaju će vreme suditi.

Intenziv prosvetljenjaAko bismo pokušali da definišemo duhovnu orijentaciju Bele gnostičke crkve, nema sumnje da bismo upotrebili reč koja se nalazi u samom njenom imenu – gnostička. Gnosticizam se razvio u ranom periodu Hrišćanstva ali je bio potiskivan od strane Hrišćanske crkve. Uprkos tom progonu i uništavanju gnostičkih zajednica, one su se kroz istoriju ponovo pojavljivale, a Bela gnostička crkva predstavlja jednu od manifestacija tog fenomena. Njeni članovi su smatrali da, iako zajednica može biti uništena na fizičkom planu, ne može biti na duhovnom, te da je samo pitanje vremena kada će se ona ponovo ispoljiti u materijalnom svetu.

Dalja priča o ovom pokretu vodi nas u autorove opise događaja koji svakako ne bi prijali naučnom uhu ali za ljude zainteresovane za ezoteriju ona je puna značenja i stoga ćemo nastaviti tim putem. Naime, iako je zvanična nauka dosta skeptična po tom pitanju, duhovne tradicije istoka i zapada većinski prihvataju koncept reinkarnacije. Tako je bilo i u slučaju Bele gnostičke crkve pa je jedan od Intenziva imao za temu upravo to: rad na spoznaji prošlih života učesnika. Ovo je rezultiralo doživljajem sećanja na prošle živote od pre nekoliko vekova, čak i milenijuma. Iako o samom konceptu reinkarnacije možemo dosta debatovati, jedan drugi fenomen zavređuje dodatnu pažnju: poklapanje doživljaja učesnika čija su se sećanja na prošle živote kao puzzle sklapale u jednu priču.

Algol

Ovo vraćanje u prošlost dovelo je grupu do uvida o međusobnoj povezanosti članova i zajedničkom duhovnom radu tokom čitave istorije čovečanstva: duše koje su inkarnirane u tela članova Bele gnostičke crkve zapravo dolaze sa zvezde Algol. Astronomija poznaje ovo nebesko telo a u astrološkim krugovima Algol je poznat kao fiksna zvezda koja ima izrazito negativan uticaj kada se u natalnoj karti čoveka nađe blizu neke lične planete. Međutim učesnici na Intenzivima koji su se bavili prošlim životima se verovatno ne bi složili sa takvim tumačenjem prirode Algola.

Daljim produbljivanjem kontakta sa zvezdom Algol jedna članica ove grupe – medijumski obdarena – počinje da prima algolijanski jezik. Duhovnu validnost primljenih reči kasnije će potvrditi i sam Kenet Grant, nakon što je izvršio proveru tih reči nekom vrstom kabalističke numerologije. To mu je pomoglo u njegovom daljem magijskom radu. Što bi se reklo – dobio je komadiće koji su mu nedostajali.

(nastavak…)

 

kArLo

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Facebook