share

Šerovanje

Naslov ovog teksta označava modernu internet aktivnost koja suštinski ne govori u prilog kreativnosti i originalnosti onog ko šeruje. Naravno, ta aktivnost ima nekih svojih prednosti: možemo šerovati muziku koju slušamo (a koju, zapravo, niko od naših 560 prijatelja sa društvene mreže neće pustiti), slogan stranke za koju glasamo (što nikoga neće navesti da glasa za nju), neku smešnu/tužnu sliku ili video (na to će ljudi jedino i reagovati), itd. 

šerovanje

Međutim, svako od nas ima u svojim prijateljima ponekog šeratora* – osobu koja nikada ne izražava lični stav ili mišljenje, nego isključivo šeruje tuđe stavove, citate mudrih ljudi, tekstove drugih ljudi, otkrića drugih ljudi, i zaključke drugih ljudi.

Od tih šeratora su daleko kreativniji i oni koji ispoljavaju najmanji oblik kreativnosti – objavljivanje fotki na Instagramu. Čak i tu je potrebna neka kreativnost: uhvatiti momenat, škljocnuti, odabrati filter. Većina se trudi da postavi srodne fotke, da to liči na nešto, da to ima neki koncept.

Šeratori su samo prenosnici. Neko drugi je razmišljao, uvideo i zaključio, a šeratori su nam to samo preneli.

I uvek ostaje dilema da li šeratori imaju svoj stav, ali ga smatraju suviše ili premalo vrednim da bi ga podelili sa drugima – ili zapravo nemaju svoj stav. Ili su do te mere konformisti da se plaše da im neko ne zameri na njihovom stavu. Ili možda ne bi voleli da njihovo mišljenje bude predmet razmatranja. Ili misle da izražavanje svog stava vodi u potencijalne sukobe sa drugima. Možda smatraju da neće biti shvaćeni, i da “ljudima ne vredi pričati ako sami ne kapiraju”. Ili možda smatraju da nije ni pristojno izražavati svoj stav.

šerovanje

A možda šeratori uopšte i ne razmišljaju. Možda nemaju sposobnost da domisle ono pročitano, da zauzmu svoj stav, i da ga iskažu. Možda su sposobni samo da kliknu dugme “share”, i obaveste javnost o nečemu, bez prljanja svojih ruku.

Šerovanje je siguran put da se postane dosadnim. U moru informacija u kom živimo, najmanje što nam je potrebno su dodatne informacije, podaci, statistike, dokazi. Ono što je mnogo poželjnije, ono čega sve manje ima je: lični stav, živo biće i odnos sa čovekom a ne sa podacima koji se šeruju. Šerovanje je loša zamena za sve to. Lako je napraviti program koji će sam šerovati podatke prema našim interesovanjima – za tu aktivnost čovek više nije potreban. Ali još uvek nije moguće napraviti program koji ima svoj originalni stav, i koji je istinski kreativan. Stoga se šerator ne razlikuje od nekog dosadnog softvera, gde samo dobijemo želju da isklikćemo “next, next, yes, next, finish.”. 

 

*Izvedenica od sleng-glagola “šerovati” – podeliti neki sadržaj sa drugima na društvenim mrežama.

 

kArLo

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Facebook