pad

Okultizam i priključenija (V)

(Čitate nastavak teksta čiji se prethodni deo nalazi na ovom linku)

Pad

2008. godina je donela velike nesporazume u administraciji foruma Haosfera, i čitava stvar je počela da se urušava. Razlozi su pomalo bizarni i nije im mesto u ovom tekstu, a ni u pamćenju. Ti problemi su naišli paralelno sa pojavom društvenih mreža koje su odvojile ljude od komunikacije i okrenule ih samima sebi, svom internet profilu, svom samopredstavljanju, bredniranju sebe, zarad dobre prodaje.

tvtTa nova pojava, upropastila je i većinu drugih foruma. Opširne debate zamenjuju kratki “statusi” i whats-on-your-mind nebuloze, kasnije tvitovi. Jasno je da je sa smanjenjem formata, jedino kvalitetno što možeš da sročiš na brzaka – neko zgodno napušavanje. To je još Niče dokazao. 

Ozbiljan trud uložen u opširnu debatu, rezultat opsesivnog čitanja, proučavanja i praktikovanja, kojim su forumu doprineli svi dosad navedeni, kao i Popiwoda, Sojče, Mayar, Felis i drugi, ostao je upokojen na nekim dalekim serverima. Ljudi su se razilazili, svako nekim svojim putem. 

Realnost ili imaginacija?

Dve stvari, zajedničke i magiji i priči su: značaj imaginacije i fleksibilan odnos prema realnosti. Ono kako je stvarno bilo, to je posao za istraživačke novinare, naučnike i cinike. Magija je bliža umetnosti, jer u njoj subjektivni faktor ima značajnu ulogu. Lični doživljaj stvarnosti, gledanje na realnost kroz simbole i njihova značenja, i veza ličnog ‘univerzuma’ sa spoljašnjim svetom – to je ono što motiviše magičara. On pokušava da, kroz promene u svom unutrašnjem svetu, utiče na spoljašnji svet.

Što je priča bliža suvim faktima, to je manje priča, a više izveštaj o zatečenom stanju, dokument, skup mrtvih podataka. S druge strane, u magiji je reč živa. Stoga su magičar i pisac poslednje osobe kojima treba postavljati pitanja o činjenicama. Da ih je to interesovalo, nikada ne bi prešli granicu razuma i zaronili u ljudski duh. Oni su zainteresovani za kreiranje novih svetova ili, u najmanju ruku, obnovu starih. 

Krokodili dolaze

Nakon pada Haosfere, usledilo je zatišje, ali se – nekoliko godina kasnije – ezoterija vratila u novom i dijaboličnom obliku, na velika vrata zvana “podkast”, i to u paketu sa teorijama zavere, i nekom hibridnom formom nju ejdža. Magija, koja je nekada bila avangarda, postala je javna stvar, tabloidna tema. Danas se to svodi na gostovanja profesionalnih šalabajzera, propovednika srpskog ezoteričnog antiglobalizma mariniranog rusofilijom, poznavalaca svega: od politike, duhovnosti, medicine, i kvantne fizike, do biljaka, meteorologije, morbidnih prehrambenih navika kraljice Elizabete, i reptila. Ide gas!

piramidaMalo drndamo čakre, malo idemo na seminare da naučimo ljubav. Skidamo ljubavnu karmu, dižemo vibru. Što je viša cena seminara, viša je vibra. Dižemo kundalini da privučemo partnera, jer nema ljubavi dok se ne podigne vibra. Ili kredit, na primer. Odemo u prirodu, da napucamo auru. Pa na hajking. Pentračimo se po planini, ali obavezno kažemo da “penjemo planinu”. Rtanj. Pa piramida. Pa Osmanagić. Pa Balkan Info. Pa Abramović. Pa Teslijanska civilizacija. Pa užas, jebote. 

Tržišni sistem je napravio cirkus od magije, a internet joj je zabio glogov kolac, jer kada sa Amazona, na klik, naručiš elektronsko izdanje Grantove knjige, Youtube ti ponudi Radišića jer je za algoritam to isto: magija, šta. 

Najezda i usvinjavanje, kao što rekoh na početku, i duhovnost svedena na navodnu praktičnost, na tehniku koja se prodaje, na foru, na lifehack, bez ikakvog proučavanja izvora i značenja svega toga. Dominacija jednostavnosti i korisnosti, to je danas duh vremena, u vremenu bez duha. Kali Juga domaće ezoterične scene. Kraj, ali bez konačnog kraja, jer internet čuva sve, iznova ih nudi u “sugestijama”, iznova ih reciklira, pa možemo svedočiti jednom, kontinuiranom umiranju te ezoterične scene, dugom kao eon. 

I… šta sad?

Magijska bratstva su se, uglavnom, raspala – makar na fizičkom planu. Magičar je ismejan od strane obrazovanih, i očerupan od strane neobrazovanih. Ali, pre svega, oduzet mu je jezik: magija je ponovo postala vradžbina, divinacija – gatanje, ritual – bajanje, a astrologija – šta kažu zvezde. Magija je postala tema treš muzike i treš serija.

Šta da radi magičar, u ovakvim vremenima? Da strpljivo nastavi svoj rad, u svoja četiri zida, da održava duhovnu vezu sa svojim bratstvom, i da tako čeka da sve ovo prođe. Radi lakšeg preživljavanja, moraće da se ušunja među ostale, da izgleda bezveze i da zvuči jeftino i trendy, kao i oni, a to primarno znači da mora da nauči njihov jezik. Nema drugog načina, do okultnog.

‘Ajde, ljubi brat!

 

Ledeni

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Facebook