24th moment

Okultizam i priključenija (IV)

(Čitate nastavak teksta čiji se prethodni deo nalazi na ovom linku)

Gotik i Preporađanje

Vrsta duhovnog rada nužno utiče i na ukus po pitanju filmova, romana, muzike, pa i mesta za izlazak. Teško je zamisliti čoveka na stazi Sufizma, koji sluša Berzerker, kao što je teško zamisliti i nju ejdž ratnika svetlosti koji ne sluša Bajagu. Kružočani su se kretali između metal, hard rok i gotik varijante.

Pored Kluba svetskih putnika, najčešće posećivano mesto bilo je Underworld, kod Vukovog spomenika. Saint, Ylang, Karlo, Setperibsen i Himself su jedne večeri uleteli u klub, zatekavši Efija kako mirišljavim štapićem crta pentagrame, kadeći okolo, uz ispijanje piva. Klub pun kao oko. Bilo je zagušljivo i lepo. Bane Goth đuska kao da je od gume, Elizia u zanosu, sa sporim pokretima, bilo da je sama ili sa nekim, uvek verna svom plesnom ritualu, a Wyxina svaki čas iskoči odnekud, kao danas reklama za Glovo.

underworld

Gavra i Stevie puštaju muziku, tačnije, magiju. Za single-gotičare, teren je izgledao ovako: klinke – gotičarke na sve strane; expectation: ljubav, veza, brak, deca, unučići; reality: unuče vinjaka iz kioska sa ćoška, gore, pored Mašinskog. Atmosfera prijateljska, muzika preglasna, ali ipak ostavlja prostora i za razgovor (posebno u hodniku), i ljudi sa stilom – osim nekoliko redovnih sumnjivaca koji su promašili i temu i mesto.

Tu gore, u komšiluku, Kod Efija u stanu, bila su redovna okupljanja. Pomenute gnostičke mise, seminari, bleje, druženja. Stela Otkrovenja u dnevnoj sobi, na sve strane knjige, uglavnom dobra ekipa i poneka protuva – uvek poneka protuva, navodno zainteresovana za okultizam, a zapravo zainteresovana da snimi situaciju. Slični, ponekad i isti, motali su se i po Underworldu – samo ih vidiš kako stoje u onom klubu, kao krompiri u korpi sa šljivama, onako štrče, bleje, zagledaju okolo. Supkultura mora biti na oku.

“A sada se opuštamo. Opustite svoje levo stopalo, potkolenicu, butinu…”, govorio je Efi, svojim dubokim glasom, a ostali su ležali na podu i pratili instrukcije. Seansa Preporađanja je počela.

Nakon opuštanja, svi su cirkularno disali. Potisnute emocije su počele da se pojavljuju, zajedno sa hiperventilacijom. Neki su se smejali, neki plakali, neki siktali, a neki su namerno dramatizovali krize čišćenja kako bi baš oni ispali najluđi, najmagičniji, najposednutiji, da bi se dokazali i pokazali, jer čak ni u okultizmu se ne može pobeći od ljudskog, suviše ljudskog. I jesu bili najzabavniji, mora se priznati, ali jedini rezultat toga su bila kasnija prepričavanja. Ostali su imali neke fine terapeutske efekte, kako to obično i biva kada se radi po uputstvima. 

dimNakon seanse se razmenjuju iskustva, u skladu sa poznatim Bernerovim savetom da je razmena nakon zajedničkog rada ključan element kompletiranja procesa. Naravno, uz cigarete, da bi se potisnulo ono što nije integrisano tokom prakse, i trač partiju – jer kako drugačije?

Cigarete: intoksikacija posle detoksikacije, jin i jang, potpuni sklad sa spiritualnim principima, jer se pravi magovi nalaze jednako među asketama kao i među dekadentima. I prijateljska atmosfera u kojoj se nepušači ne žale na dim, jer i sami dime kod svoje kuće, tamjanom i HEM štapićima.

24

Još tokom Raido kursa, Ylang je počela, na svoju ruku, da eksperimentiše, preslušavajući jedan soundscape, benda The Nefilim, u meditativnom stanju. Osećaj koji joj se javljao tokom tih seansi, opisivala je kao zaštićenost i neka duboka, unutrašnja povezanost sa nečim, sa čime ju je ta praksa dovodila u kontakt. 

Paralelno s tim, tokom runskih meditacija, pojavljivale su joj se vizije neobičnih entiteta. Počeli su da se javljaju i čudni snovi, a kasnije su usledili i neobični fenomeni u okruženju: zvonjava ničim podstaknutih zvončića u stanu, otvaranje DVD uređaja bez ikakvog zadavanja komande na samom uređaju ili daljinskom upravljaču, itd. 

eyeKarlo je pretpostavljao da je u pitanju uspostavljena astralna veza za egregorom okultnog reda Order of the 24th Moment, međutim, nikome nije bilo do kraja jasno šta se tačno dešava. Njoj najmanje, s obzirom na njeno antropološko obrazovanje i, generalno, racionalan pristup stvarima.

Jedne večeri, dok su ona i Karlo, primarno iz zabave, otvarali Tarot sa pokušajem da utvrde prirodu njenog eventualnog odnosa sa tim redom, stigla je i formalna potvrda o uspostavljenom kontaktu. Jedan član tog reda, inače poznati filmski režiser, obratio joj se privatnom porukom na društvenoj mreži Majspejs, sa rečima “Stay tuned to this channel!”. Stvari su, sada, počele da izgledaju ozbiljno.

Prema tada dostupnim informacijama, Order of the 24th Moment se bavio praksama astralnog kontakta i kanalisanja učenja koja dolaze od Nefilima, za koje se – u Knjizi Enoha – tvrdi da su nastali opštenjem žena sa palim anđelima – Posmatračima – koji su se odali zemaljskim užicima, i za koje se smatra da su ljudima dali mnoga, tada skrivena, znanja. 

Sam pristup tom redu nije bio moguć kroz bilo kakav formalni zahtev od strane kandidata, već je jedini način bio da se dobije poziv iznutra, i adekvatno odgovori na njega. 

Nakon ovih događaja, Coffee je bio zadovoljan odgovorom na “problem broja 24”, ali je, kasnije, nastavio sa dodatnim istraživanjem. To je bitno promenilo njegov pristup duhovnosti, i odvelo ga dalje, u skladu sa njegovom duhovnom stazom

Sitch

Sitch je bio inteligentan i simpatičan momak, skroman, i veliki ljubitelj Zena. Doprinosio je forumu svojim bistrim promišljanjima u vezi sa magijom, ritualima, odnosom istočnih i zapadnih duhovnih sistema, itd.

Kako je vreme prolazilo, polako je počeo da se menja. Njegovi forumski postovi počeli su da odišu samopouzdanjem i sve većim znanjem. Klinac, koga svi počinju da shvataju ozbiljno, neko ko je delovao kao veliki potencijal, i neko čijim će se razvojem, u budućnosti, hvaliti stariji okultisti Haosfere, u stilu “prve korake je napravio kod nas”.

Ali, kako to obično biva u životu – i na Balkanu – stvari su, u nekom trenutku, krenule u pogrešnom smeru. Nikada razrešena potreba za prihvatanjem – ili neki drugi faktor – uzeli su maha, i iz meseca u mesec, postajao je sve agresivniji.

ludiloJedan od osnovnih razloga zbog kojih je Regardije insistirao – i najčešće ostao ignorisan – da se ljudi, koji počnu da se bave magijom, okrenu i psihoterapiji, koja bi trebalo da održi stabilnost psihe pogođene efektima rituala i drugih tehnika, bio je u tome što rizici nisu mali. To je, ujedno, i razlog zbog kog se u medijima, s vremena na vreme, pojave “žrtve magije”, olajavajući sve alternativne duhovne pristupe. Sitch je, na svoju ruku, miksovao različite duhovne prakse, kao i različite supstance, sve sa ciljem da postane “opasan, moćni mag”. Kad nema ko da se brine, život onda tako ide.

Tada su članovima foruma počele da pristižu totalno nebulozne, i pomalo zastrašujuće poruke od njega. Bilo je, već neko vreme, jasno da nešto nije u redu, do momenta u kom je skroz postalo jasno da više ništa nije u redu. Čovek je, potpuno, izgubio razum. A onda je nestao. Sa interneta i iz stvarnosti. Budući da je živeo u Nemačkoj, nije bilo načina da se bilo šta dodatno sazna, u to vreme. Posednutost, psihoza ili nešto treće – nagađanja su bila beskrajna, ali nikada se nije saznalo šta se, zapravo, desilo.

(nastavak)

 

Ledeni

 


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Facebook