thoth tarot

Okultizam i priključenija (III)

(Čitate nastavak teksta čiji se prethodni deo nalazi na ovom linku)

Osmi putnik

Ylang i Karlo su provodili noći uz vino, Rune i Fields of the Nephilim. Sredinom 2006. stigao im je Thoth Tarot špil. Jedne večeri, dok su se početnički igrali kartama, pojavio se – na tadašnjem, praktično jedinom mesindžeru – mIRC, kanal #ezoterija – nepoznati lik, sa nadimkom Coffee. Tražio je od Karla da mu uradi Tarot otvaranje, bez prethodno postavljenog pitanja. 

<karlo> ali ja sam ove karte tek dobio. ne znam ko si, i kako uopšte znaš da imam Tarot, ali svakako ne umem da tumačim

<c0ffee> samo kreni. otvori karte, prepusti se, gledaj slike i astrološke simbole, vidi šta ti govore, i piši sve što ti dolazi na taj način

U početku usiljeno, a kasnije sve lakše, tumačenje je nekako počelo da teče. Kada je Karlo završio sa pisanjem, gotovo neprekinutim pisanjem, dobio je potvrdu da je tumačenje adekvatno.

<c0ffee> savršeno. hvala ti. to je bio odgovor na moje pitanje. a sada isto to otvaranje iskoristi za rješenje svog trenutnog problema. čujemo se uskoro

<karlo> kad? bićeš sutra uveče tu?

User <c0ffee> is offline.

Samo je nestao. Nije se ni predstavio. Ylang i Karlo su pomislili da je to neko ko ih poznaje i, verovatno zajebava, ali su ipak rešili da poslušaju njegov savet u vezi sa tumačenjem otvaranja, makar radi eksperimenta. Međutim, inspiracija je nestala, zajedno sa odlaskom ovog sumnjivog lika, pa su značenja karata potražili u knjizi Maje Mandić – Ključevi arkana. Značenja su se u potpunosti poklapala sa temom, i pričala priču vezanu za Karlov aktuelni problem. Sve je bilo, istovremeno, i čudno i sumnjivo.

kljucevi arkanaInače, pomenutu knjigu, u to vreme, nije bilo lako naći. Nije se više štampala, a elektronska verzija još uvek nije postojala. Himself, koji je takođe nabavio Kroulijev Tarot, ne uspevši da nabavi i knjigu, rešio je da pokuša da dođe do nje uz pomoć sigilizacije. Napravio je sigil, uradio sve potrebne postupke, i nakon toga fokusirao pažnju na druge stvari kako bi zaboravio želju. Nekoliko dana nakon operacije, u slučajnoj šetnji Knez Mihailovom, ušao je u knjižaru Dereta i ugledao Majinu knjigu.

Elem, Coffee je, narednih meseci, nenajavljeno dolazio na mIRC, isto tako naprasno odlazio, ne otkrivajući svoj identitet, uglavnom postavljajući pitanja i dajući lagana usmerenja u tumačenju, što je rezultiralo Karlovom inicijacijom u Tarot. Povremeno bi postavljao pitanja u vezi simbola i brojeva koji su u potpunosti odgovarali onima sa kojima su ovo dvoje radili u tom trenutku. U više navrata, on je insistirao na broju 24, prijavljujući da ga viđa non stop, u najrazličitijim situacijama. Dugo je bio u dilemi oko njegove simbolike, i zajedno sa Karlom je pokušavao da odgonetne značenje skrivene poruke. U početku je izgledalo kao da se to odnosi na 24 Rune u sistemu po kom je napravljen Raido kurs, međutim pravo značenje tog broja je tek kasnije otkriveno.

I dalje je, povremeno, delovalo kao da je u pitanju neko ko ih jako dobro poznaje, ko je upućen u najsitnije detalje njihovog okultnog rada, krije se iza lažnog identiteta da bi kreirao nešto što nalikuje sinhronicitetu, i dobro se zabavlja vrišteći od smeha. 

Ipak, nekoliko godina kasnije, kada je Fejsbuk ljudima skinuo i maske i gaće, saznalo se da se radi o čoveku iz susedne države koji ni na koji racionalno-objašnjiv način nije mogao da ima informacije koje je imao. Radilo se, prosto, o osobi koja je bila duboko u okultnom radu, članu dva tamošnja okultna bratstva, čiji je jedini interes bio da, kroz podršku Karlu u domenu razvoja divinacijskih sposobnosti, dođe do nekih odgovora bitnih za sopstveni rad. Razmena i saradnja su se nastavile i narednih godina. 

Vudu bluz

Kada grupa ljudi, međusobno povezanih, praktikuje određenu duhovnu praksu, ona počinje da stvara egregor, čija priroda predstavlja zbir i miks svih okultnih struja sa kojima su članovi te grupe povezani. Pored Runa i Theleme, jedno od bitnih područja proučavanja i rada članova beogradske grupe, bio je i magijski sistem Majkla Bertija.

otoa

2007. godina, donela je beogradskoj okultnoj sceni dva značajna posetioca iz inostranstva. U pitanju su bili majstori reda Ordo Templi Orientis Antiqua: Elohael i Malchizedek. Došli su u odvojenim posetama, jer nisu bili u dobrim međusobnim odnosima, i jedino što ih je spajalo su inicijacije kod Majkla Bertija, i dobro oko za lepe beogradske ezoteričarke i umetnice. Ni one nisu ostale ravnodušne, istini za volju.

Dolazak ova dva majstora Vudu sistema, za članove beogradskog kruga, značio je samo jedno: došlo doba da se Vudu proba.

I dok je Malchizedek, uglavnom, obilazio noćne klubove, Elohael je uspostavio dublji odnos sa članovima foruma Haosfera. Podelivši određene inicijacije i posvećenja, počeo je da organizuje gnostičke mise, predavanja i druge zajedničke aktivnosti. Oživeo je rad gnostičke crkve, koji je bio upokojen još sa propašću Bele gnostičke crkve.

Otvorenost za nova duhovna iskustva i eksperimente je bila ogromna. Ovaj neobičan spoj gnosticizma i haićanskog Vudua ojačao je i, na razne načine, izmenio dotadašnji rad beogradske grupe. Došlo je do nove kreativnosti u pristupu magiji, a jedna od glavnih pouka Vudua, koju su dobro shvatili njegovi praktičari, je: ne moraš da juriš ljude da bi imao dobro društvo.

(nastavak)

 

Ledeni

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Facebook