batersi

Pink Floyd: Sa one strane zida (III)

(Čitate nastavak teksta čiji se prethodni deo nalazi na ovom linku)

Godine su prolazile, albumi i koncerti su se nizali a kontakt sa Sidom Baretom je ostao zakopan u prošlosti. U teškom psihičkom stanju, on nije bio sposoban da razumno komunicira. Razni ljudi tog vremena su ga povremeno viđali kako odsutan duhom šeta ulicama.

pink floydJedan zanimljiv događaj obeležio je snimanje njihovog albuma Wish You Were Here. Glavna tema ovog albuma, nosi naslov Shine On You Crazy Diamond i posvećena je Baretu. Za vreme snimanja tog albuma, neko od članova benda primetio je nepoznatog, ćelavog čoveka u studiju kako drži kesu iz samoposluge i četka zube s vremena na vreme. Bio je to Sid. Došao je u studio misleći da je i dalje član benda i pitao je kada će doći red da svira gitaru koju, uzgred budi rečeno, nije ni imao.

Na svetskoj muzičkoj sceni stvari su se menjale. Prvi pank bendovi bacili su rukavicu u lice velikim rok bendovima nudeći publici brže, kraće i žešće pesme sa mnogo manje ljubavne a mnogo više političke tematike. Za razliku od mnogih rok zvezda zainteresovanih da se upoznaju sa nadolazećim pank talasom kroz posete žurkama i druženja sa članovima mladih bendova, Rodžer Voters je odbio da u tome učestvuje. Pink Floyd su nastavili svoj rad ne pokušavajući da se povinuju novim trendovima. Pank se raspao i iščezao za nepunih petnaest godina, a svoj pogled na tu epohu Voters je 1992. iskazao u svom ciničnom stilu: “Kad je bio pank? Nisam ga primetio.”*

 

pink floydIgnorišući modu, Pink Floyd snimaju jedan od svojih najznačajnijih albuma – Animals. Tekstovi, delimično inspirisani Orvelovom Životinjskom farmom, predstavljaju vrhunac Votersove kreativnosti. Rad na omotu albuma im je zadao prilične muke. Tema omota je bila svinja koja leti iznad elektrane u Batersiju. Blejk u svojoj knjizi** piše da se tokom fotografisanja, balon-svinja naduvana helijumom otkačila sa sigurnosnih sajli i nastavila da leti iznad okolnih mesta. Vojna avijacija i kontrola leta su uključeni u rešavanje problema leteće svinje, i čitava situacija je završila u vestima, napravivši sjajnu reklamu bendu.

To nije bio jedini gaf velikih razmera. Nakon jednog koncerta na stadionu u Hamiltonu nekoliko godina ranije, ostale su neiskorišćene šipke dinamita korišćenog za potrebe prateće predstave. Nakon detoniranja tog eksploziva, odvaljen je zadnji zid stadiona a od snage detonacije su popucali i prozori na okolnim zgradama.***

O veliki uspeh grupe pokušali su da se okoriste mnogi. Organizatori jednog od stadionskih koncerata tvrdili su da je prodato 67 000 karata. Budući majstor svog zanata, Voters je dobro procenio da je na stadionu bilo više publike pa su angažovani helikopter, fotograf i advokat da ispitaju situaciju i preduzmu adekvatne mere. Ispostavilo se da je na stadionu bilo više posetilaca nego što je organizator tvrdio, te je novac od neprijavljenih karata morao biti vraćen bendu.

(nastavak…)

 

kArLo

 

*Mark Blejk – Pink Flojd – Kad svinje polete, Laguna, Beograd, 2017.

**Ibid.

***Ibid.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Facebook